pátek 4. května 2012

Rebarborový koláč

Jak poznáte dobrou kamarádku? Dotáhne vám do školy s úsměvem skoro 2 kg rebarbory z vlastní zahrádky, aby nic nestálo v cestě vašemu dalšímu rebarborovému koláči, který se snažíte dovést k co nejlepší chuti. Tímto ti ještě jednou děkuji, má milá L.




Nenechte se odradit počtem surovin, většinu běžně máte doma, postup je jednoduchý. Pokud prohřejete rebarboru s cukrem, máslem a rumem, stane se lahodnější.

Suroviny:

Těsto
2, 5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
100 g másla (pokojové teploty)
3/4 hrnku mléka
2 vejce (pokojové teploty)
1, 5 rovné lžičky prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry

Nátěrka (zjemní chuť rebarbory)
1 tvaroh ve vaničce
1 smetana ke šlehání
1 lžíce vanilkového cukru

Rebarborová vrstva
500 - 900 g rebarbory (recepty uvádí 500 g, ale pro mě je to na celý plech prostě málo)
2 lžíce másla
2 lžíce rumu
4 - 6 lžic světlého muscovado cukru (můžete použít i třtinový)

Drobenka
100 g studeného másla
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
2 špetky čerstvě nastrouhané skořice


Postup:

Nejprve rebarborová část: Ve velké pánvi rozehřejte máslo, rum a cukr. Přidejte oloupanou a nakrájenou rebarboru. Nechte prohřát a následně odstavte.

Předehřejte si troubu na 180° C. Ušlehejte máslo s cukrem a vejci a nakonec vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a citronovou kůru. Těsto natřete na vymaštěný a vysypaný plech.

V misce smíchejte suroviny na nátěrku a rovnoměrně ji lžící poklaďte na těsto. Opatrně lze i rozetřít stěrkou.

Na nátěrku rozvrstvěte rebarborovou směs i se šťávou, kterou pustila (mimochodem chutná výborně).

Prsty vytvořte ze surovin drobenku a posypte jí koláč.

Pečte v troubě cca 45 min.

Zkoušela jsem i variantu s kynutým těstem a chutná také dobře.



4 komentáře:

  1. Mnam! Muj deda delaval kynuty kolac, ale presne, s tvarohem, rebarborou a drobenkou... Budu ji asi muset koupit, nikdo v okoli uz ji asi ani nemiva, dala bych si totiz hned :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych si přála, aby mi ji nějaký muž upekl.
    Rodiče si letos nakoupili sazenice rebarbory v zahradnictví, tak doufám, že příští jaro už na zahradě poroste gigant:-)

    OdpovědětVymazat
  3. A když neporoste, tak tu je stále tvá dobrá kamarádka, která jí má tolik, že ani neví, co s ní...

    PS: Koláč vypadá páječně, jestli je alespoň z půlky tak dobrý, jako ten minulý (měla jsem tu čest ho ochutnat), tak musí být vynikající ;-)


    (Líbula)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Líbo, myslím, že tento byl ještě o kousek lepší než ten předchozí:-)

    Vivat vaší štědré zahrádce!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...