středa 25. ledna 2012

Hovězí bourguignon

     Tohle jídlo mě opravdu nadchlo. Miluju hovězí... Recept je z lednového Gurmetu a tvrdí, že je od Julie Child, ale myslím si, že si ho v něčem trochu upravili. Našla jsem totiž na netu i trošku jiné verze. Její kuchařku nemám, takže jsem nemohla porovnat. Nic to ale nemění na faktu, že jsme si moc pochutnali. Příprava vám zabere cca hodinu, ale pak máte další tři leho a jen občas zkontrolujete hrnec.


Suroviny na 6 porcí
1 kg hovězí špičky v kuse nebo zadního hovězího ve 2-3 větších kusech (já sehnala ve svém oblíbeném řeznictví hovězí líčka a ta jídlo vyzvedla to hvězdných výšin)
2 lžíce olivového oleje
100 g anglické slaniny
350 g šalotky
1 mrkev
1 cibule
1 řapíkatý celer
250 g žampionů
svazek koření - bouquet garni (1 snítka tymiánu, 1 bobkový list a 4 snítky petrželky)
1 lžíce kvalitního rajčatového pyré
750 ml červeného vína (na kvalitě vína nešetřete)
600 ml hovězího vývaru
sůl, pepř

Postup
Předehřejte troubu na 160 °C.
Maso zbavte blan a šlach.
Na sporáku v hrnci, který lze dát do trouby (já spoléhám na litinový), rozpalte 1 lžíci oleje (já jich prostě potřebovala víc...) a na něm osmahněte celé kusy masa dohněda ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Smažte jeden kus masa po druhém, aby každý dosáhl pěkné barvy. Pokud se maso přichytne, nechte ho, dokud se samo povrchu nepustí. Pak je z hrnce vyndejte.

Přidejte do hrnce druhou lžíci oleje a osmahněte na něm nakrájenou slaninu dohněda, poté přihoďte celé šalotky, najemno nakrájenou mrkev, cibuli a celer. Restujte asi 5 minut a přidejte na čtvrtky pokrájené žampiony. Restujte dalších 5 minut. Potom přidejte bouquet garni a restujte další 2 minuty.

K zelenině vlejte rajčatové pyré a víno, přiveďte k varu a zprudka vařte 10 minut. Pak trochu plamen zmírněte, přilijte vývar, přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a opět přiveďte k varu. Po 10 minutách dochuťte solí a pepřem, přiklopte poklicí, vložte do trouby a pečte 3 hodiny, až je maso krásně měkké a je možné ho lehce ukrojit hranou vidličky.

Po upečení maso vytáhněte, šalotky dejte stranou a bylinky vyhoďte. Hrnec s tekutinou vraťte na plotnu, přiveďte ji k varu a vařte tak dlouho, až se její objem zredukuje na cca 250-300 ml (já redukovala méně, protože miluju hooodně omáčky na talíři).

Maso mezitím nakrájejte (někde radí kostky 5x5 cm, já z líček vytvořila jakési plátky). Poté ho dejte zpět do hrnce se zredukovanou omáčkou a nechejte ještě pár minut povařit. A můžete podávat - třeba s kusem čerstvé bagetky, šťouchanými bramborami...





Dojmy
Byla jsem nadšená a určitě recept zopakuji. Vařila jsem pro návštěvu, která k nám byla pozvána v neděli na oběd. Takže jsem si dala budíka na sedmou ráno, ehm, což mě málem odrovnalo. Na pyžamo jsem navlékla zástěru a dala se do práce. Po hodině a velkém nepořádku v kuchyni jsem šoupla hrnec do trouby a skočila ještě do postele. Trochu jsem se teda bála a říkala si, zda raději nemám být v kuchyni a kontrolovat...ale když jsem se po dvou hodinách vrátila na místo činu, vše bylo v naprostém pořádku. Uklidila jsem kuchyň, po jedenácté vytáhla hrnec z trouby, dodělala omáčku a kolem dvanácté jsme usedali ke stolu:-)

4 komentáře:

  1. Ách ... sbíhají se mi sliny.
    Krásně napsaný článek.
    Jaruška

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za chválu Jaruško. Úplně jsem na to při psaní dostala chuť, budu si to muset v brzké době opět uvařit:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Takyjsem ochutnala a bylo to bezkonkurenčně dobré .v.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...