sobota 12. května 2012

Špenátový quiche s parmazánem, mladým česnekem a vlašskými ořechy

Quiche [kiš] je slaný koláč pocházející z Francie.
Dnes jsem si na trhu koupila mladý český česnek



a kytici špenátu





a doma jsem se pak pustila do pečení.
Recept na těsto se mi nejvíce líbil u Gurmánky, naleznete zde i fotopostup. S těstem se mi hezky pracovalo, nelepilo se a bylo akorát pružné.

Suroviny:
300 g mouky (já použila směs hladké a celozrnné)
špetka soli
125 g studeného másla nakrájeného na kostky
100 ml vlažné vody

Postup:
Do směsi prosáté mouky a soli přidejte menší kostky másla a rychle prsty či mixérem vyrobte jakousi drobenku. Snažte se, aby máslo příliš nezměklo.
Poté přidejte vodu a vypracujte těsto. Pracujte opět rychle, aby těsto nebylo příliš tuhé. Zabalte ho do fólie a vložte odpočinout alespoň na 30 min do lednice.
Předehřejte si troubu na 180° C.
Po odpočinutí těsto na pomoučené ploše vyválejte do výšky 4 mm, na plát obtiskněte vrchní stranu formy. Naznačte tak kolo, od kterého odřízněte či odtrhněte zbylé těsto. Z odkrojků poté vyrobte hranu koláče. Formu lehce vymažte olivovým olejem a pěkně do ní upravte těsto. Spodní placku těsta na několika místech propíchněte vidličkou, aby se při pečení těsto nenafukovalo.
Formu s těstem (zatím bez náplně) dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 20 min.

Mezi pečením těsta si připravte náplň.

Suroviny:
alespoň 330 g čerstvého špenátu
120 g parmazánu
2 vejce
1 smetana ke šlehání
1 créme fraiche nebo Chef de Créme od Yoplait
1/3 paličky mladého česneku či 1-2 klasické stroužky
muškátový oříšek, sůl, pepř
dvě hrsti vlašských jader

Postup:
Listy špenátu důkladně opláchněte a spařte, aby pustily přebytečnou tekutinu. Nechte okapat, případně lehce osušte, abyste neměli quiche zbytečně vlhký.
V misce vidličkou prošlehejte smetanu, créme fraiche a vajíčka. Přidejte 100 g nastrouhaného parmazánu, nadrobno nakrájený česnek a podle chuti nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Opět promíchejte. Nakonec přidejte spařený špenát, který můžete pokrájet na menší části, aby se vám s ním lépe pracovalo.

Vytáhněte z trouby předpečený quiche a vlijte do něj náplň. Povrch posypte zbývajícími 20 g nastrouhaného sýra a posypte nasekanými vlašáky. Dejte opět péct na 30 - 50 min, záleží na průměru vaší formy a výkonnosti trouby.


Quiche.


4 komentáře:

  1. vypadá náramně, musel být i moc dobrý

    OdpovědětVymazat
  2. Bezva, spenat mam na zahradce a uz bych se mohla pustit do zpracovani, diky :))

    OdpovědětVymazat
  3. Máš vlastní zahrádku a na ní dokonce špenát? Tichá závist...:-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...