sobota 13. dubna 2013

Vaření

Jehněčí pečené s cibulí, mrkví, česnekem, rozmarýnem, šlavějí, slaninou a máslem.

 Vaření mě po menší odmlce začalo opět velmi naplňovat. Vařím, raduji se ze sezónních surovin, vařím s láskou, nakupuji na trzích, vařím s nadšením, pročítám své kuchařky, vařím s pokorou ke všem surovinám, uklízím následnou spoušť v kuchyni. Ráda vařím pro přátele a rodinu. Snažím se vylepšovat jednotlivé chody, zlepšovat jejich kombinace a přilepšovat jim chutě.

Tak např. jsem připravila paštiku z kuřecích jater (se šalvějí a kousky brusinek), lehký vývar se zeleninou, kachnu pomalu pečenou přes noc, červené zelí naložené přes noc ve víně a koření, bramborové knedlíky, jako zákusek drobné košíčky s čokoládovým krémem.
Nebo paštiku z kuřecích jater (tentokrát jsem přidala rozmarýn a brusinky namočené v portském), kachnu na pomerančích (progooglila jsem několik receptů a z každého si vybrala to nejlepší), noky ze zakysané smetany a skleněnou zeleninu, jako zákusek medovník (ten koupil drahý).
Nebo krémovou celerovou polévku posypanou kousky slaniny, pečené jehněčí na zelenině + šťouchané brambory, lehký zeleninový salát, jako zákusek citrónový cheescake.

Při počátečních přípravách si libuji a říkám, jak budu fotit, jak fotky dobře vyjdou, jak s jejich pomocí potom sepíšu článek na blog...potom se začínám ze spěchu a taky ze stoupající páry z hrnců a tepla z trouby potit. Přelétnu očima byt a říkám si, že budu muset ještě stihnout poklidit, že za chvíli je tu návštěva, že nejspíš nemůžeme stihnout všechno připravit...nakonec to vždycky zvládneme. Dokonce i řasenku si stihnu nanést a hodit se do malého gala. Návštěva proběhne skvěle a potom, co za ní zavřu dveře, uvědomím si: Já neudělala ani jednu jedinou fotku jídla! Vracím se do kuchyně, kde vidím především:

Prázdný hrnec.
Jo, paráda...takže článek na blog nemám vlastně z čeho vytvořit.

 Nebo stihnu vyfotit jen zákusek:
Košíček s čokoládovým krémem.

Nebo stihnu fotit během vaření, ale fotky se mi nelíbí, takže je nechci použít:
Červené zelí, které bylo přes noc naloženo v červeném víně, jablečném octu, hřebíčku, skořici a jalovci. Miluju ho.

Nebo fotka ujde, ale stihnu vyfotit i nepořádek v kuchyni, takže ji nechci použít:

Průběh pečení pomalu pečené kachny. Do nádivky jsem přidala kyselé jablko a drůbky.

Nebo nestihnu fotit vůbec, takže pak vyškrábu zbytky v hrncích a pekáčích a pokouším se vyfiknout jednu reprezentativní porci:
Jehněčí z první fotky po upečení. Výpek se zeleninou jsem rozmixovala a dochutila červeným vínem a citrónovou šťávou.

Nebo vařím večer, denní světlo je pryč a v umělém se mi jídlo nelíbí:
Polévka z mrkve, rajčat, řapíkatého celeru, petržele, tymiánu, nového koření atd. Po uvaření rozmixována a dochucena zakysanou smetanou.

Co z toho plyne? Měla bych víc myslet na fotografování a stát se lepším fotografem.

4 komentáře:

  1. Ahoj Jasněnko! :-)
    Jen když čtu názvy jídel, tak se mi zbíhají sliny. :-)
    Ale jak potom čtu dále, jak se ti nedaří vše průběžně fotit, musím se usmívat, neb to znám. :-) Už se mi mnohokrát stalo, že jsem něco nenafotila a odeslala nebo darovala a pak už jsem fotky udělat nemohla - no jasně nadávám si. :-)
    Proto se tu usmívám (nemysli vysmívám, to ani náhodou). :-)
    Vaříš úžasná jídla a moučníky, kdybych u tebe jedla, tak už asi neprojdu dveřmi. ;-)
    Měj se krásně Jasněnko. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky jsem x vyrobených šperků poslala pryč a nemám jejich fotky. Teď pro změnu fotím všechno pro jistotu několikrát.
      Nemysli si, taky se snažím pracovat na jarním detoxu, abych průchod dveřmi zvládala:-))

      Vymazat
  2. Hlavne že si návšteva pochutnala. Mne sa to stáva často :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí pochutnala. A já setřela pot z čela:-) Konečně ale budeme mít díky opravdovému jaru více světla na focení, jupí.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...