sobota 21. ledna 2012

Čokoládová roláda s bánany, karamelovým krémem a praženými mandličkami

    Včera jsme s mou milou kamarádkou M. řešily, jaký dezert připravit na setkání dvou maminek. Listovala jsem svými kuchařkami a pak jsem v novém čísle Apetitu našla "Čokoládovou roládu s banány" a říkala si, že to bude to pravé. Jenže po přečtení receptu jsem získala pochybnosti - v roládovém těstě mám mouku ráda a oni se obešli bez ní, míchali mascarpone se salkem a to se mi vůbec nelíbilo, přidali lískové oříšky a podle mě se k banánu lépe hodí mandle. Tak jsem Apetit zavřela a vymyslela si svůj vlastní recept.

Suroviny:

Těsto
3 vejce - bílky a žloutky zvlášť
9 dkg cukru písek
9 dkg mouky (polovinu hladké a polovinu polohrubé)
50 g rozpuštěné kvalitní tmavé čokolády
4 lžíce kakaa holandského typu + další na poprášení
citrónová kůra
půl čajové lžičky prášku do pečiva

Krém
200 g másla
cca 1/2 plechovky uvařeného salka
rum - malý cákanec
kaše - 125 ml mléka + 1,5 lžíce hladké mouky
zralý banán

Ozdoba
2 menší hrstě mandlových lupínků
5 lžic krupicového cukru
2 malé panáky vody
2 lžičky Hery


Nejprve dejte vařit salko, klidně několik hodin předem. Vařte uzavřenou plechovku dvě hodiny ponořenou zcela ve vodě. Poté nechce vychladnout (neotvírejte horké!) - a máte karamel:-) Můžete zkusit použít přímo karamelové salko, které se nedávno objevilo na pultech.
Zapněte troubu na 180 °C.
Vytáhněte z lednice máslo.

Ručním mixérem hezky ušlehejte bílky, postupně přidávejte otáčky. Poté po troškách zašlehejte cukr. Následně lehce a opatrně zašlehejte žloutky. Připravte si směs mouky, prášku do pečiva a kakaa. Promíchejte a tuto sypkou směs prosejte k vajíčkům. Přidejte rozpuštěnou a prochladlou čokoládu a citrónovou kůru. Velice něžně (abyste nezničily nadýchanost bílků), ale zároveň pečlivě vařečkou vše promíchejte, až vám vznikne hladké řídké těsto.

Na plech položte pečící papír a na něj rozetřete tvrdou stěrkou těsto. Pokud máte větší plech, nemusíte rozetřít až těsně k okrajům. Vytvořte takový akorát obdélník. Dbejte, aby okraje nebyly příliš tenké, po upečení by se vám lámaly. Poté dejte péct do předehřáté trouby.

Neodcházejte daleko. Tenkému těstu stačí 10 - 12 minut - zkontrolujte špejlí. Pokud ho příliš vysušíte, při zavinování se vám bude lámat.

Přesuňte těsto s papírem na pracovní plochu. Na něj rozprostřete čistou utěrku a opatrně otočte tak, aby těsto nyní leželo na utěrce. Opatrně odstraňte pečící papír. Ještě horký korpus i s utěrkou zarolujte. Nechte chladnout, občas rozviňte, aby unikla pára a zase zarolujte.

Uvařte si kaši na krém. V mléce rozšlehejte mouku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Potom odstavce a nechte vychladit.
Do nádoby dejte změklé máslo a cca 1/3 - 1/2 karamelu z plechovky (podle vaší chuti), zacákněte rumem a mixujte. Až se vytvoříte hladký krém, zašlehejte po částech kaši.

Krémem rovnoměrně potřete vychladlý korpus. Oloupaný banán nakrájejte na plátky nebo proužky a rozvrstvěte na krém. Roládu opatrně zarulujte, prosejte na ni kakao a uložte do chladu.

Plátky mandliček opražte do světlého zhnědnutí.
A teď karamel...ten je asi nejnáročnější:-) Dobře popsaný postup najdete tady.
Zahřívejte cukr na velmi mírném ohni a stále míchejte.  Až začne karamelizovat, přidejte trošku vařící vody - pozor, karamel reaguje bouřlivě a je horký! Míchejte a pokuste se vařečkou rozbít všechny hrudky. Já některé velké nakonec vyndala...Přidejte Heru (máslo raději ne, mohlo by dojít k vysrážení mléčných bílkovin) a míchejte, díky tomu nebude karamel po vychladnutí tolik tvrdý. Nakonec přidejte opražené mandle a opatrně promíchejte. Karamelovou směsí ozdobte roládu.
Nechte v lednici uležet nejlépe přes noc.

Nevím, jestli můj recept "na míru pro lehce slavnostní setkání dvou maminek" bude nakonec použit, ale nám chutná výborně:-) Je lehký, akorát banánový a ty zkaramelizované mandličky na vrchu jsou mhhh...





13 komentářů:

  1. ...že bych dnes pekla...?

    OdpovědětVymazat
  2. Téééda, mňam... to vypadá opravdu velmi, ale velmi hutně... skoro bych se zakousla do obrazovky :-)

    Líbula

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi moc milá holka, Libuško, víš to?:-) Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  4. Opět moc vzhledné a vzbuzující chutě .V.

    OdpovědětVymazat
  5. V. děkuji za krásný a milý komentář!:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ó můj bože,vypadá to skvěle!: )
    K.

    OdpovědětVymazat
  7. To je pravda, vypadá to opravdu skvěle!

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuju za hezké komentáře!:-) "Ó můj bože" jsem si říkala, když jsem ujídala ty mandle v karamelu....;-)

    OdpovědětVymazat
  9. NIC takovýho ani podobnýho bych v životě nezvládla. Máte můj hluboký obdiv!

    OdpovědětVymazat
  10. Lucie, děkuji za milý komentář:-) Já věřím, že zvládla!;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Slavná roládka z Apetitu, musela jsem se hned podívat :)) Myslela jsem, že tu máš jen vyšívané potvůrky, ale pokud jde o jídlo, tak to tu budu jako doma!!!

    Přeju hodně úspěchů při šití i při vaření!

    Maku

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Maku, děkuju!:-) Já ti také přeju hodně úspěchů ve všem, co právě děláš. Snažím se to rovnoměrně střídat, ale občas tu převáží zvířata:-D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...