pondělí 20. ledna 2014

Čokoládový dort

¨

...miluju.
Tady je původní recept ze stránek časopisu apetit.
Já jsem ho jen lehce poupravila. Dávám ho sem hlavně proto, abych sama nezapomněla jak.
Receptů na čokoládové dorty je plný google, ale tahle moje poslední varianta mě hodně pohladila.
Sloupek ingrediencí vypadá dlouze, ale v podstatě to jsou věci, co běžně míváte doma.

Suroviny korpus:
100 g čokolády
150 g másla
170 g hladké prosáté mouky
2 - 3 lžičky prášku do pečiva
180 g třtinového cukru
50 g prosátého kakaa (protože když část čokolády nahradíte kakaem, dort bude nadýchanější)
3 vejce
cca 50 ml smetany...33% (lehce kaloricky barbarské, ale korpus po ní byl tak hedvábně vláčný)
3 lžíce horké vody

Postup korpus:
Předehřejte troubu na 180°C. Menší dortovou formu vymažte a na dno položte vystřižené kolo z pečícího papíru.
Takže máslo, vejce a cukr (vše pokojové teploty) ušlehejte. Poté postupně lehce vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, smetanu a horkou vodu.
V jiné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.
Obě směsi vařečkou nebo mixérem spojte dohromady.
Vlijte těsto do formy, uhlaďte povrch a šoupněte do trouby. Po cca 30 min přikryjte vršek alobalem.
Pečlivě hlídejte moment, když těsto přestává být tekuté. Potom hned dort vyndejte a dejte na studené místo chladnout. Pak vám střed zůstane krásně hebounký a vláčný.

Suroviny krém:
150 g hořké čokolády
100 g smetany 33% (do studené můžete metličkou rozmíchat trochu kakaa)
cca 200 g másla (může být i méně, záleží, jak vysokou vrstvu krému chcete)
malá lžička moučkového cukru

Postup krém:
Čokoládu nakrájejte na malé kousky, přelijte horkou smetanou a umíchejte ganache.
V jiné míse změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Sladidla stačí opravdu málo, protože jinak bude
zbytečně přebíjet chuť čokolády.
Nakonec do másla vmíchejte prochladlou ganache.

Dort prokrojte a promažte. Pokud chcete zvýšit jeho šťavnatost, prolijte korpus uvařenou kávou naředěnou rumem.

Miluju ho čerstvý, dokud je krém vláčný a sametově hebký.
Miluju ho odležený druhý den, kdy ho vytáhnu z lednice a protože se mi nechce čekat, až získá pokojovou teplotu, dám kousek dortu na 10 - 15 vteřin do mikrovlnky...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...