středa 18. ledna 2012

Vanilkový cupcake

   Podruhé jsem zkoušela cupcake, minule čokoládový, teď pro změnu vanilkový.
Recept je z nové kuchařky Ivety Fabešové - Slavnostní pečení.

Suroviny: (Iveta píše na 12 kousků, já měla 14 a i tak mi přišly ještě dost velké)
290 g hladké mouky
1 čajovou lžičku prášku do pečiva
1 špetka soli
70 ml mléka
3 velká vejce, pokojové teploty
40 g zakysané smetany
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
110 g změklého másla
220 g krupicového cukru

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C.

V míse smíchejte mouku, pečící prášek a sůl. Do další nalijte mléko, vyklepněte vejce, přidejte zakysanou smetanu s extraktem a promíchejte je. Ve třetí míse šlehejte máslo s cukrem alespoň 10 min. K máslové směsi přidejte suché ingredience a nakonec do mísy vlejte mléčnou směs. Důkladně promíchejte (já mixovala) a poté těsto rozdělte do formiček.

Vložte je do trouby a pečte asi 20 min. Po upečení nechte cupcaky vystydnout.

Recept na krém je můj vlastní.
Suroviny:
1 lžička vanilkového extraktru
150 g změklého másla
90 g moučkového cukru
100 g rozpuštěné bílé čokolády (dobře a hezky se rozpustila Milka)
5 - 6 lžic smetany (měla jsem 12%)

Suroviny dejte do mísy a elektrickým mixérem šlehejte alespoň 5 min.
Dobré by bylo krém dát na 30 min ztuhnout do lednice, já ale pospíchala a zdobila hned...
Polevou naplňte cukrářský sáček a cupcaky nazdobte.

Cupcaky chutnají dobře a skvěle vypadají. Můžete si je nazdobit podle vlastní fantazie, to se mi líbí. Na mě je to ale dost velký "zákusek", většinou mi bohatě stačí sníst půlku.
Různé blogy o pečení či vaření je často prezentují jako výborné rozkošné mini dortíky. Rozkošné jsou, ale výbornými bych je asi nenazvala. Na mě je jejich těsto dost suché.
Své kořeny mají v Americe. Původně se pekly v hrnečcích či formičkách podobného tvaru, odtud název cup-cake.
Nenechte se ale odradit, pokud je hezky nazdobíte a přinesete na nějakou párty, sklidíte obdiv.


4 komentáře:

  1. Vypadají krásně !
    Hned bych ochutnala.
    Jaruška

    OdpovědětVymazat
  2. Zkusila jsem a jsou výborné! Akorát poleva mi né a né tuhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kateřino, jsem moc ráda, že chutnaly! S tou polevou mě to mrzí. Pokud chvátám, dávám polevy a krémy tohoto typu na pár minut do mrazáku, není to ale příliš cukrářsky košer;-), a následně dobře promíchám.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...