Jáhly je možné upravit nasladko, naslano či jako přílohu.
Suroviny:
250 g jáhel
voda + mléko + špetka soli na uvaření (já použila 500 ml mléka a 250 ml vody)
cca 100 g másla
cukr podle chuti (nejlépe třtinový)
cca 180 g tvarohu
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
ovoce podle chuti a možností (já použila švestky ze svých mrazákových zásob)
oříšky (měla jsem po ruce mandlové lupínky a ke švestkám se skvěle hodily)
něco navíc: skořice
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°.
Jáhly pečlivě přeberte, propláchněte a několikrát spařte horkou vodou, abyste se zbavili nahořklé a natrpklé chuti. Poté uvařte dle návodu na obalu jáhel (mléko + voda + sůl). Jáhly během vaření hezky nabydou.
Po uvaření jáhel přidejte máslo a cukr (podle chuti) a dobře promíchejte. Poté vmíchejte také tvaroh a smetanu (obojí celý nákyp krásně zjemní a odlehčí). Nakonec rozmíchejte vajíčko.
Zapékací formu či pekáček vymažte máslem a vysypte např. krupičkou. Vlijte přibližně polovinu jáhelné směsi a na ni navrstvěte ovoce - já švesky rozpůlila, můžete i krájet atd. Podle chuti můžete pocukrovat a posypat lehce skořicí. Na ovoce rozetřete druhou půlkou jáhelné směsi, přikryjte a dejte péct.
Pečte přibližně 50 minut.
Na posledních 10 - 15 minut přidejte oříšky. Já posypala mandlemi a lehce třtinovým cukrem.
Není dobré naplnit pekáček či formu směsí téměř až k okraji. Šťáva ze švestek se během pečení drala neúprosně ven...ehm:-) |
Zítra ho určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatDoufám, že se povede. Je to
prima recept.
To jsem ráda:-) Jak dopadl?
OdpovědětVymazatJáhelník je výborný !
OdpovědětVymazatAsi díky tomuto receptu:)
To je jasné:-)) Ne:-) Jsem moc ráda, že se povedl a že chutná. Já dnes uvařila jáhelnou kaši s podušenými jablky na másle, mňam. Jáhly mi chutnají čím dál tím víc.
OdpovědětVymazat