středa 16. ledna 2013

Zimní putování po Sudetech

Cestou ze Soběchleb do Běsna.

Opuštěná borovice uprostřed polí mezi obcemi Želeč a Siřem.

  Chmelařské oblasti mezi Žatcem a Rakovníkem bývaly velmi bohaté. Za poslední desetiletí se jejich kolorit značně proměnil. Dopravní odlehlost a minimální zájem turistů vytvořily z vesnic, s kdysi bohatými statky zpracovávajícími chmel, místa se zvláštním charakterem.

Barokní archanděl Rafael držící rybu pomalu ale jistě obrůstá břečťanem. V pozadí se nachází barokní kostel s vymlácenými okny, jenž stojí na návsi obce Siřem.
Obec se zapsala do chmelařské historie, neboť ze žateckého poloraného červeňáku vyšlechtila odrůdu "Siřem". Počet obyvatel se v současné době pohybuje okolo stovky, v dřívějších dobách jich tu ale žilo téměř čtyři sta...
Sem roku 1917 přijel Franz Kafka na zdravotní dovolenou, trápila ho tuberkulóza. V Siřemi sloužila jeho sestra Ottla u jejich společného švagra. Čistý vzduch udělal spisovateli dobře. Mezi místními vyčníval nejen místem svého trvalého bydliště, profesí, ale také svým vegetariánstvím, což v místě s bohatým výskytem zabíjaček muselo působit značně exoticky. Ve svých deníkových zápiscích si Franz stěžuje na myši, které mu po nocích svým pobíháním a škrabkáním nedávají spát. I proto je na bustě vyobrazen s kočkou.
zdroj: Wikipedie

Bývalá hospoda ve Vrbici - část obce Hořovičky.

Kostel ve Vrbici - malebně umístěný na kopečku nad rybníkem na návsi. Kostely v této oblasti jsou zdevastované, stejně jako špejchary, sušírny chmele apod.

Interiér kostela
Poznatek: Stavili jsme se v hospodě ve Velké Černoci a černý čaj s libovolným množstvím cukru zde stál 8,- Kč. Doby hojnosti z těchto oblastí zmizely...

2 komentáře:

  1. Ahoj Jasněnko!
    Krásné putování - nádherné fotky a velice VELICE zajímavé čtení. :-)
    Je to věčná škoda, že památky takto chátrají. :-(
    A strašně moc se mi líbí fotka opuštěné borovice - ta je přímo výstavní. :-)
    Krásný víkend přeji. :-)
    P.S.: Neboj, nezapomněla jsem, jak bude čas, pouštím se do háčkování. ;-)
    Mám strašně veliký a naditý seznam, už se z toho asi picnu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, žádný spěch, já mám momentálně taky velmi nabitý probram. Volněji budu mít nejdřív v únoru. Těšim se:-)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...