Suroviny:
500 g kuřecích jater
několik žampionů + trochu šťávy z citrónu
pár plátků slaniny
velká cibule, 1-2 stroužky česneku
víno, olivový olej
směs salátů (můžete koupit již připravený mix a ještě ho třeba obohatit o rukolu)
Postup:
Cibuli nakrájejte na proužky a osmažte na olivovém oleji doměkka, těsně před koncem přidejte česnek pokrájený na kousky a taktéž slaninu na kousky či proužky.
Játra omyjte, osušte, očistěte a pokrájejte na soustové kousky. Přihoďte je do pánve a lehce orestujte.
Zhruba po dvou minutách bohatě zastříkněte vínem, které máte rádi. Nechte alkohol vypařit a zkontrolujte játra, nenechte je na pánvi příliš dlouho mučit. Jen tak zůstanou uvnitř hezky měkká. Nakonec osolte a opepřete.
Očištěné a na plátky nakrájené žampiony, které jste zakápli citrónovou šťávou, aby neztmavly, lehce orestujte na oleji v jiné pánvi. Dobré by bylo přidat také čerstvou petrželku.
Teď už je hotovo. Promíchejte játra s žampiony a naaranžujte je na porci salátu.
Můžete experimentovat také s bylinkami a k játrům přidat např. tymián nebo rozmarýn nebo víno vyměnit za portské.
Játra jsou sama o sobě skvělá věc, po spojení se slaninou a alkoholem se dostanou ještě na trochu vyšší chuťový stupínek.
Žádné komentáře:
Okomentovat