Macarons. |
Dlouhou dobu jsem před sebou valila veliký kámen, který zabíral téměř veškerý můj volný čas. Nedávno jsem ho konečně dovalila na místo určení. V rámci opětovně nabytého času určeného ke kratochvílím jsem se znovu pustila do pečení macarons. Články o nich tady stále patří k nejčtenějším, i proto bylo na čase dodat lepší fotky a nové postřehy.
Macarons s čokoládovou ganache. |
Zjistila jsem, že nejvíce mi vyhovuje recept od CHEZ LUCIE.
138 g mandlové mouky
125 g cukru moučka
105 g bílků
105 g cukru krupice
Smícháním vznikne hustá hmota, kterou musíte poměrně dlouho míchat, aby správně zřídla. Tudíž nejste ve stresu kvůli spěchu, ale v klidu promícháváte a kontrolujete pravidelně hustotu.
Mandlovou mouku jsem koupila na dortisimo.cz, stejně tak prachové barvy Sugarflair. V blízké době se chystám vyzkoušet i gelové, protože jsou levnější.
Je opravdu dobré nechat bílky minimálně jeden den v lednici, protože se z nich odpaří část vlhkosti. Zapomněla jsem je ale včas vyndat a nechtělo se mi čekat, až získají pokojovou teplotu. Dala jsem je na 5 vteřin do mikrovlnky, pak vypnula, zkontrolovala a zase na 5 vteřin zapnula a znovu. Nechala jsem teplotu chvíli ustálit a vše bylo v pořádku.
Od posledního pokusu jsem změnila troubu, takže jsem opět experimentovala. Zatím dopadlo nejlépe 160 °C, nižší rošt, 16 - 17 min + kombinace horkovzdušné.
Macarons. |
Macarons u nás v poslední době zažívají boom. Jsou módní stejně jako Francie. Kdo je neumí upéct, skoro jako by nebyl správným cukrářem amatérem. Doufám, že i přes to všechno nezapomínáme na to, že máme spoustu vlastních skvělých pochoutek.
Krása! Nádhera! Chci je taky umět! Jaruška
OdpovědětVymazatAhoj Jasněnko! :-)
OdpovědětVymazatHmmm, mňam mňam! Zrovna dnes jsme se o macarons bavily a říkala jsem jí, že bych je strašně moc chtěla ochutnat. A pak přijdu k tobě a ty je tu máš a mě se okamžitě sbíhají sliny! :-). Máš je nádherné a úplně lákají k snědení! :-)
Koukala jsem na předchozí fotky a s chřestem jsi mi udělala radost. Chtěla bych ho ochutnat a tak si opisuji recept, neb jak už jsem psala, rajčatová polévka podle tebe je u nás tuze oblíbená! :-)
Koukala jsem, jaké jsi měla výlety - nádherné fotky nádherného prostředí. :-). A jaké radosti v dubnu jsi měla. :-)
Vše je nádherné. :-)
Jasněnko přeji krásný den a ahoooooooooooj! :-)