úterý 8. listopadu 2011

Brownies s arašídovým máslem

     Brownies s arašídovým máslem jsem objevila na http://www.foodbuzz.com. Moc se mi líbila fotka a celkově to vypadalo lákavě, tak jsem se s chutí pustila do pečení. Recept jsem si krapet upravila. Během procesu mi rukama prošlo takové množství másla a cukru, až jsem získala pocit, že z toho musí vyjít nějaká velká máslová přeslazenost. Taky jsem trochu, trochu víc(!), ujídala syrové těsto i náplň. Tím jsem se fakt přesladila a už jsem nedokázala objektivně posoudit hotový výrobek:-) Honzovi a dalším dvěma nezaujatým degustátorům ale moc chutnalo. Já byla schopná znovu ochutnat až druhý den. A byla jsem poměrně mile překvapená. Tyto brownies připomínají nugátové řezy. Arašídové máslo si zachovává svou slanost, takže dezert není tak přeslazený. Celkově bych to zhodnotila jako moc chutné s nádechem zajímavosti.


Těsto:
180 g másla
300 g třtinového cukru
3 vejce pokojové teploty
1/3 lžíce vanilkového extraktru
40 g kvalitního kakaa
200 g mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky prášku do pečiva

     Nechte rozpustit máslo a vešlehejte do něj cukr, vejce a vanilku. Poté přidejte kakao a sůl. Nakonec opatrně přimíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijte do formy, kterou jste vyložili pečícím papírem, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě. Špejlí kontrolujte těsto. V receptu uvádí 25 - 30 min. Já měla menší pekáček, tudíž vyšší vrstvu těsta a musela jsem péct delší dobu.



Náplň:
150 g másla pokojové teploty
120 g arašídového másla
8 vrchovatých lžič moučkového cukru (možná vám bude stačit méně, přidávejte postupně a ochutnávejte)
2 - 3 lžíce mléka

     Vyšlehejte máslo a arašídové máslo, postupně přidávejte cukr a nakonec mléko tak, aby směs byla lehce roztíratelná.
     Natírejte na vychladlý korpus. Já ho měla opravdu vysoký, takže jsem ho rozkrojila a měla dva nízké:-) Trochu náplně mi i tak zbylo.

Čokovrstva:
200 g kvalitní hořké čokolády
1/4 hrnku másla
smetana podle uvážení (3 - 4 lžíce:-)

     Rozpusťte na kostičky nalámanou čokoládu, přidejte máslo a smetanu. Vše rozmíchejte, až získáte krásně lesklou dobře roztíratelnou hmotu. V původním receptu je ještě ztužený tuk, ale ten nemám příliš ráda a vůbec mi nevadí, že čokovrstva nebude ani po vychlazení zcela pevná.

     Natřete na dezert, který jste nechali minimálně 30 min vychladit v lednici. A nechte opět vychladit.


4 komentáře:

  1. Vypadá velmi chutně!
    Jaruška

    OdpovědětVymazat
  2. A také to bylo velmi chutné :-)

    (Líba)

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Jasněnko, našla jsem tu u tebe spoustu lákavých receptů (něco pro mě - závisláka na sladkém :-)). Brownies s arašídovým máslem musí být bomba, arašídové máslo v kombinaci s čokoládou je nedostižné. A inspirovala jsi mě ke znovuvzkříšení jahelníku, který jsem kdysi dělávala ale nějak na něj pozapomněla... Jinak chválím všechny tvoje krásné a originální výrobky, jsi šikulka!

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Jano, děkuji za milý komentář i pochvalu, velmi si toho cením:-) Zbytek arašídového másla jsem uklidila do lednice a chodila ujídat, až jsem ho nakonec celé "vylžičkovala". Ať žijí kalorie:-D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...