sobota 21. září 2013

Rajčatová polévka

Rajčatová polévka je chutná, sytá a snadná na přípravu. Vychutnejte si poslední slunečná rajčata,
než podzim zcela převezme svou vládu.


Suroviny:
olivový olej
1 cibule
1 - 2 stroužky česneku
0,5 - 1 kg rajčat
třtinový cukr
vývar
1 vrchovatá lžíce strouhanky
lístky bazalky
sůl a pepř

Slupku rajčat nakrojíme do křížku, vložíme je do hrnce a zalijeme vařící vodou.
Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na olivovém oleji. Po chvíli přidáme
rozmačkaný česnek.
Z rajčat slijeme horkou vodou, rychle je propláchneme
studenou vodou a zbavíme je slupek. Poté je nakrájíme na kostičky
a hned je sypeme k nazlátlé cibulce. Přidáme třtinový cukr - podle vlastní chuti
a zralosti rajčat. Já dávám několik lžic.
Vše necháme dusit cca 15 min.
Následně zmírníme plamen a přilijeme vývar a vsypeme vrchovatou lžíci čerstvé
domácí strouhanky, hezky polévku zahustí a zjemní. Polévku necháme jemně probublávat
ještě asi 20 min. Ve finále dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s nočkem zakysané smetany a lístky bazalky, které jsme natrhali v ruce,
protože po kontaktu s nožem zčernají.


3 komentáře:

  1. jasněnko,děláš chutě!mlask!

    OdpovědětVymazat
  2. Jasněnko,
    rajčatovou polévku jsem ještě nikdy nejedla, tedy co si sama pamatuji. :-) Vypadá tuze dobře a musím si recept hned opsat, abychom si jí co nejdříve udělali. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jasněnko!
    Tak dnes jsme si dělali tuto polévku doma! A mlaskali jsme všichni!!! Děkujeme za skvělý recept - přidáváme si jí k našim nejoblíbenějším polévkám! ;-)
    Mňam mňam, byla dobrá!!!! :-)
    Měj se moc hezky Jasněnko! :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...