úterý 25. října 2011

Zapečená řepa

     Červená řepa je úžasná a lahodná kořenová zelenina. Nejčastěji konzumujeme její bulvu, tedy podzemní část. Velice chutné jsou ale i její mladé lístky. Řepa má samozřejmě i léčivé účinky, zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater, rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Mimo jiné také povzbuzuje činnost žaludku. Pokud si k výčtu připočteme ještě její lahodnou nasládlou chuť...mhhh.

Suroviny:
2 - 3 bulvy středně velké řepy
balíček sýru feta
olivový olej
chilli paprička
sůl, pepř
zakysaná smetana a pažitka

Postup:
Řepu oloupeme (dobré je použít jednorázové gumové rukavice, zabráníme tak proniknutí barviva do pokožky rukou) a nakrájíme asi na 0,5 cm tlusté plátky. Naskládáme do malého pekáčku, zakapeme olivovým olejem, lehce osolíme, opepříme a zakryté pečeme cca 25 min.
Poté přidáme nakrájenou chilli papričku a rozdrobenou fetu. Necháme zapéct ještě cca 20 min. Prostě pozorujte, jak se sýr zapéká, a kontrolujte měkkost řepy.
Podáváme s kopečkem zakysané smetany, který hustě zasypeme nakrájenou pažitkou.


Je to výborná, lehká, ale přitom dostatečně sytá večeře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...