Před pečením jsem pečlivě prostudovala několik receptů v kuchařce, časopisu i na webu. Získala jsem pocit, že upéct makronky je téměř "lážoplážo". Většina autorů uvedla suroviny, postup a jen výjimečně nějakou praktickou radu. Nakonec přihodili pár fotek ve většině případů krásných či alespoň ucházejících makronků. Opravdu by mě zajímalo, zda jsou všichni tak výborní cukráři a skutečně se jim makronky povedly na první pokus či měli zkrátka štěstí (v tom případě trošku závidím:-) nebo lžou a mají za sebou x nezdařených pokusů, které nikde nepublikovali?
Nádherný článek o makronkách má na blogu Pan Cuketka. Rozhodně stojí za přečtení.
Takže jdeme na to, pokus číslo 1.
Recept je z posledního čísla gurmetu, celý ho budu citovat doslovně.
Suroviny na 30 kusů
2 bílky (vejce M), sůl, 150 g cukru moučky
120 g mletých a prosátých mandlí
potravinářské barvivo
1. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha. Postupně do nich zašlehejte cukr a nechte společně v robotu šlehat tak dlouho, až se tvoří pevné špičky (při nadzvednutí metličky se špičky vůbec neohýbají). Obarvěte barvivem a ruční metličkou vmíchejte mleté mandle. Těsto tím částečně zřídne.
2. Cukrářským sáčkem nastříkejte na plech vyložený papírem na pečení kolečka o velikosti 4 cm. Nechte je v troubě předehřáté na 80°C asi 5 min zaschnout, poté zvyšte teplotu na 180°C a pečte dalších 6 minut. Makronky ponechte na plechu až do vychladnutí.
3. bod se týkal krému a plnění, to vynechám, neboť to momentálně není vůbec důležité.
Jsem odvážná a nestydím se zde prezentovat svůj první pokus. Následně si na fotografiích osvětlíme chyby, kterých jsem se dopustila.
Chyby:
1. Nevyfotila jsem makronky zasyrova.
2. Povrch není ani trochu hladký, vidíme stopy nanášení těsta (ty kroužky na povrchu) = těsto bylo příliš husté.
3. Dalším důvodem, proč povrch není zcela hladký je fakt, že jsem rozemleté mandle dokonale naprosála.
4. Do cukrářského sáčku jsem použila příliš tenké zdobítko = příště použít to největší.
5. Použila jsem příliš mnoho potravinářského práškového barviva, šoupla jsem ho tam celé, ehm...
6. Na konci jsem už neměla sílu, přepatlala těsto do igelitového sáčku a naplácla vysoké množství těsta, viz makronky zcela vpravo. Ty se při pečení roztekly a spojily v jednu hmotu.
7. Povrch je nahnědlý = poslední minuty jsem netrávila u trouby a nehlídala a makronky se lehce připekly. Částečně to bylo způsobeno i tím, že jsem v troubě plech umístila příliš vysoko.
Pochvaly:
1. Většina makronek má stejnou velikost, protože jsem si pod ně vložila vlastnoručně předkreslenou šablonu - na A4 jsem si nakreslila kolečka o průměru 4 cm a šoupla to pod pečící papír. Nezapomněla jsem potom šablonu opatrně odstranit.
2. Všechny makronky mají svou typickou "nožku". Za to si uděluju pochvaly tři!
| Chutnaly ale dobře. To je na makronkách to báječné, vzhled sice může pokulhávat, ale chuť je vždy lahodná. |
Žádné komentáře:
Okomentovat