Suroviny na 40 kusů
200 g mandlové mouky (mleté a prosáté mandle)
200 g cukru krupice
200 g cukru moučky
50 ml vody
2 x 75 g bílků
potravinářské barvivo
1. Moučkový cukr smíchejte s mandlovou moukou. Cukr krupici a vodu nechte společně vařit, dokud nezhoustne a nedosáhne 118°C.
2. 75 g bílků vložto do mixéru, přilijte horký cukrový rozvar a nechte šlehat až do vychladnutí. Díky rozvaru bude sníh velmi pevný. Druhou část bílků vlijte do směsi cukru a mandlové mouky a přímíchejte pevný ušlehaný sníh. Dobře promíchejte a obarvěte potravinářskou barvou.
3. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte kolečka o průměru 4 cm, nechte je asi 20 min při pokojové teplotě odpočinout a poté pečte při 160°C přesně 10 min. Z plechu makronky sundejte až po vychladnutí.
Rady k cukrovému rozvaru:
Pokud nemáte při ruce cukrářský teploměr, poznáte okamžik 118°C jednoduchou zkouškou. Když namočíte prsty do misky se studenou vodou, rychle jimi zachytíte trochu vroucího sirupu a ihned je zase ponoříte zpátky do vody, zchladlý cukr se nerozpustí, ale dá se hníst jako žvýkačka. Kdyby byl cukr svařený ještě o něco více na další stupeň, už by se nedal po zchladnutí hnístí, ale lámal by se jako karamel.
Při postupu:
| Vypadají hezky, že? |
Stříkala jsem tou největší hubičkou cukrářského kornoutu. Již teď můžeme pozorovat, že těsto bylo příliš tekuté. Dělala jsem kopečky velikostně podobné dětským piškotům, jen o něco vyšší a podívejte, jak se roztekly do stran.
Cukrový rozvar šel opravdu rychle, nechala jsem jen krátce přebublat a už jsem zkoušela a bylo hotovo. Opravdu se to chová jako žvýkačka či modelína, jen je to průsvitné. Bála jsem se, že si popálím prsty, ale dalo se to snést.
| Je možné, že to mělo být ještě více průhlednější. Možná tomu ještě nějaký ten stupínek chyběl. Ale jako modelína se to opravdu chovalo;-) |
Výsledek je lepší než u pokusu číslo 1.
Přesto můžeme pozorovat další chyby:
1. Těsto bylo příliš řídké a proto je povrch popraskaný? Proč bylo příliš řídké, přestože jsem se vařila s rozvarem, který měl bílky zpevnit? Protože jsem byla líná vymívat nádobu, ve které jsem šlehala bílky k pokusu číslo 1 a tudíž se mi je už potom nepodařilo vyšlehat zcela dotuha.
Nádoba na bílky musí být zcela čistá, bez kapky vody, bez náznaku mastnoty, to samé metly!
| Ale mají krásné spodky, že?:-) |
Žádné komentáře:
Okomentovat