Nenechte se odradit počtem surovin, většinu běžně máte doma, postup je jednoduchý. Pokud prohřejete rebarboru s cukrem, máslem a rumem, stane se lahodnější.
Suroviny:
Těsto
2, 5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
100 g másla (pokojové teploty)
3/4 hrnku mléka
2 vejce (pokojové teploty)
1, 5 rovné lžičky prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry
Nátěrka (zjemní chuť rebarbory)
1 tvaroh ve vaničce
1 smetana ke šlehání
1 lžíce vanilkového cukru
Rebarborová vrstva
500 - 900 g rebarbory (recepty uvádí 500 g, ale pro mě je to na celý plech prostě málo)
2 lžíce másla
2 lžíce rumu
4 - 6 lžic světlého muscovado cukru (můžete použít i třtinový)
Drobenka
100 g studeného másla
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
2 špetky čerstvě nastrouhané skořice
Postup:
Nejprve rebarborová část: Ve velké pánvi rozehřejte máslo, rum a cukr. Přidejte oloupanou a nakrájenou rebarboru. Nechte prohřát a následně odstavte.
Předehřejte si troubu na 180° C. Ušlehejte máslo s cukrem a vejci a nakonec vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a citronovou kůru. Těsto natřete na vymaštěný a vysypaný plech.
V misce smíchejte suroviny na nátěrku a rovnoměrně ji lžící poklaďte na těsto. Opatrně lze i rozetřít stěrkou.
Na nátěrku rozvrstvěte rebarborovou směs i se šťávou, kterou pustila (mimochodem chutná výborně).
Prsty vytvořte ze surovin drobenku a posypte jí koláč.
Pečte v troubě cca 45 min.
Zkoušela jsem i variantu s kynutým těstem a chutná také dobře.
Mnam! Muj deda delaval kynuty kolac, ale presne, s tvarohem, rebarborou a drobenkou... Budu ji asi muset koupit, nikdo v okoli uz ji asi ani nemiva, dala bych si totiz hned :)
OdpovědětVymazatTaky bych si přála, aby mi ji nějaký muž upekl.
OdpovědětVymazatRodiče si letos nakoupili sazenice rebarbory v zahradnictví, tak doufám, že příští jaro už na zahradě poroste gigant:-)
A když neporoste, tak tu je stále tvá dobrá kamarádka, která jí má tolik, že ani neví, co s ní...
OdpovědětVymazatPS: Koláč vypadá páječně, jestli je alespoň z půlky tak dobrý, jako ten minulý (měla jsem tu čest ho ochutnat), tak musí být vynikající ;-)
(Líbula)
Milá Líbo, myslím, že tento byl ještě o kousek lepší než ten předchozí:-)
OdpovědětVymazatVivat vaší štědré zahrádce!