neděle 2. října 2011

Dýňová polévka

      Včera jsme s přítelem navštívili farmářské trhy v Dejvicích a mimo jiné jsme tam koupili dýni k zulíbání.
      Dýně chutná lahodně a je možné ji upravit na sladký i slaný způsob. Má krásnou barvu, sympatický tvar a je také jedním ze symbolů podzimu. 
      Z jedné poloviny naší fešandy jsem včera uvařila polévku. Je velice snadná, rychlá, ale přitom chuťově bohatá. Miluju ji.

Suroviny:
400 g dýně
3 lžíce olivového oleje
jedna šalotka
250 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany 
vývar

Postup:
Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej (možné je též máslo), přidejte nakrájenou šalotku (či půlky normální cibule) a nechte zesklovatět. 
Přidejte na kostičky nakrájenou oloupanou dýni zbavenou semínek a vláken, krátce orestujte. Přilijte cca 750 ml horkého vývaru či vody. Vařte do změknutí dýně, cca 8 - 10 min, záleží na odrůdě.
Poté stáhněte z ohně a přidejte smetanu. Nejraději mám polévku se zakysanou smetanou Chef de Créme od Yoplait. Někdy dám polovinu zakysané a polovinu sladké smetany, záleží na mé chuti a stavu ledničky.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem. Na závěr dochuťte solí, pepřem a můžete přidat i nastrouhaný muškátový oříšek.
Ozdobte např. pažitkou.
A pak už jen mňaaam, báječná podzimní polévka.











Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...